tiistai 23. helmikuuta 2016

Ryöstetyksi Roomassa


Ritva tutustui ensimmäiseen aviomieheensä, neljä vuotta nuorempaan Henrik Wileniukseen eli Henkkaan, 60-luvun loppupuolella. Laulamista harrastava suomenruotsalainen haastemies tuli kuuntelemaan Ritvan konserttia ja etsiytyi sen jälkeen rohkeasti juttusille. Wilenius alkoi soitella Ritvalle, ja niin suhde lähti etenemään. ”Henkka oli synnynnäinen näyttelijä, hauska ja helppo ihminen. Hänen kanssaan ei tarvinnut yhtään pingottaa.”

Toukokuussa 1972 nelisen vuotta tutustumisen jälkeen pari vihittiin. Wilenius kiersi innokkaasti esiintymismatkoilla Ritvan mukana ja oli itsekin lavalla Lahden Oopperan Naamiohuveissa (1970), La Bohémessa (1973), Porgy ja Bessissa (1977) ja Toscassa (1979) sekä Savonlinnan Oopperajuhlien Taikahuilussa vuonna 1979.

Kuva Lahden Oopperan historiikista
















Häiden jälkeen kesäkuussa 1972 tuore aviopari lähti kuplavolkkarilla Roomaan, jossa Ritva pääsi tunnetun italialaisen laulupedagogi Luigi Riccin oppilaaksi. Maestro Riccin opissa kävivät 60–70-luvulla lukuisat suomalaiset laulajat, muun muassa Martti Talvela, Peter Lindroos ja Usko Viitanen. Auto pakattiin täyteen, ja mukaan lähtivät myös Wileniuksen 13-vuotias tytär Tina ja Ritvan 11-vuotias tytär Pipa. Perhe matkasi ensin laivalla Travemündeen ja ajoi sieltä Euroopan halki Roomaan. Ritva opiskeli Italiassa kuukauden verran ja nautiskeli siinä sivussa ikuisen kaupungin kesästä.

Ricci opetti äänenkäyttöä ja tekniikkaa sekä tietysti italialaista laulutapaa ja italian kieltä. Maestro oli erityisesti Puccinin musiikin asiantuntija ja osasi neuvoa siihen kuuluvat traditiot. Opintotodistuksessa Ricci mainitsee Ritva saavuttaneen merkittävää edistystä oopperan tulkinnassa sekä kehuu Ritva upeaa ääntä.

Roma – 30 guigno 1972

Dichiaro che la Signora Ritva Auvinen-Wilenius, ha frequentato la mia scuola di canto ed ha studiato sotto la mia guida "La Traviata" di G.Verdi, e durante il periodo dello studio ha conseguito notevolissimi progressi nell'interpretazione dell'opera.

La Signora possiede ottima voce e un temperamento eccezionale.

Luigi Ricci


Roomassa oleskeli kesäkuussa 1972 myös kapellimestari Kari Tikka, joka kävi kuuntelemassa laulajien tunteja. Tikka muistaa matkalta jännittävän sattumuksen, joka tosin tapahtui vapaa-ajalla, ei laulutunneilla. Roomassa oli samaan aikaan muitakin suomalaisia muun muassa laulajapariskunta Jorma Falck ja Raija Määttänen-Falck. Suomalaiset tekivät yhdessä retken Frascatin kaupunkiin, joka on parikymmentä kilometriä Rooman ulkopuolella vuorilla. Aurinkoisena sunnuntai-iltapäivänä joukko etsi sopivan lounaspaikan ja parkkeerasi autot läheiselle torille. Lounaalta palatessa Ritvan aviomies Henkka lähti yhtäkkiä juoksemaan kovaa vauhtia kohti parkkeerattuja autoja. Kuplavolkkarissa oli varas viemässä heidän tavaroitaan ja niin alkoi hurja tappelu. Poliisit kutsuttiin uhkaavaan tilanteeseen paikalle ja koko suomalaisjoukkio joutui tapahtuman todistajiksi. Varas pääsi karkuun, mutta retkeilijöiden matka jatkui poliisilaitokselle rikosilmoitusta tekemään. Onneksi koko seurue selvisi välikohtauksesta säikähdyksellä, eikä kenellekään käynyt rytäkässä pahemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti