keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Ensikonsertilla ulos

Pamina (kuva: Lahden 
Oopperan historiikista)
Ritvan kolmannen opiskeluvuoden keväänä vuonna 1965 Sibelius-Akatemian oopperastudion näytteessä esitettiin neljäs näytös Verdin oopperasta Rigoletto. Ritva lauloi Gildan roolin, Herttuana oli Esko Jurvelin ja Rigolettona Raimo Keltanen. Oopperastudion johtajaksi oli Oiva Soinin jälkeen tullut professori Matti Lehtinen. Erkki Salmenhaaran arvion mukaan (Helsingin Sanomat 18.5.1965) Ritva Auvisen Gildassa oli asiaankuuluvaa eteerisyyttä. Oopperastudion näytettä oli kuuntelemassa edustaja Lahden Oopperasta ja Ritvaa pyydettiinkin esityksen jälkeen Paminan rooliin Lahden Oopperan Taikahuiluun tulevana keväänä. Ritva otti roolin vastaan ja harjoitukset alkoivat jo samana vuonna. 

Ritvan osallistuminen Sibelius-Akatemian oppitunneille oli voimistelu- ja uimaopettajan töiden ohella melko niukkaa. Ritva priorisoi laulutuntien lisäksi ooppera- ja liedstudiot ja onnistui aika lailla välttelemään muille tunneille ilmaantumista. Kyse oli sekä aikapulasta että mielenkiinnon puutteesta. ”Ei laulaja tarvitse kontrapunkteja ja muita, jos on ihana ääni, tulkitsee ja on musikaalinen luonnostaan”. Solfatunneista Ritva tykkäsi ja osallistui niihin innokkaasti, vaikka kokikin ne haasteellisiksi. Omaksi ihmetyksekseenkin hän onnistui pääsemään diktaattikokeista läpi. Musiikin historian tunneilla Ritva kävi toisinaan kuuntelemassa, mutta aika vähäiseksi osallistuminen jäi. 

Ritva Auvinen ja Mirjam Helin
Muut kuin lauluopinnot etenivät hitaasti, joten lopulta Sibelius-Akatemian rehtori kehotti Ritvaa luopumaan opiskelu-paikastaan. Ritva oli asiasta täysin samaa mieltä, koska ei ehtinyt muihin kuin lauluopintoihin juurikaan panostaa. Tämän seurauksena Ritva lauloi ensikonserttinsa, mutta lauludiplomi jäi suorittamatta muiden opintojen puuttumisen takia. Ritva kävi vielä monta vuotta Mirjam Helinin laulutunneilla, eikä Mirjam näistä tunneista suostunut ottamaan edes maksua, vaikka Ritva yritti rahaa tyrkyttää. 

Ritvan ensikonsertti oli Sibelius-Akatemian R-talon konserttisalissa perjantaina syyskuun 24. päivä vuonna 1965 pianisti Pentti Koskimiehen kanssa. Sali oli tupaten täynnä yleisöä – sana Ritvan osaamisesta oli jo kiirinyt. Paikalla oli myös lahtelaisia muun muassa Ritvan aiempi laulunopettaja Tauno Kaivola ja tenori Kalevi Koskinen.


Konsertin esittelytekstissä kerrotaan: 
”Ritva Auvinen on opiskellut Auvo Kohosen, Tauno Kaivolan ja Sibelius-Akatemiassa 1962–65 Mirjam Helinin johdolla, joka on myös valmistanut ensikonsertin ohjelman. Neiti Auvinen on osallistunut myös Oiva Soinin ja Matti Lehtisen oopperaluokan ja Savonlinnan musiikkipäivien opetukseen. Ensikonsertin ohjelma käsittää Mozartin, Verdin ja Puccinin aarioita, Schubertin ja R. Straussin lauluja sekä Bergmanin laulusarjan Rakastetulle.”


Helsingin Sanomissa oli Ritvan ensikonsertista Erkki Salmenhaaran arvio heti seuraavana päivänä (HS 25.9.1965): 
”Laulajatar Ritva Auvisen debyytti muodostui ilmeiseksi menestykseksi, jota ei vähiten kuvastanut runsaslukuisen yleisön innostunut suosio. Laulajattarella on poikkeuksellisen kiinnostava äänimateriaali, joka tuntuu viittaavan ennen muuta oopperaan päin. Parhaimmillaan hänen äänessään on metallista loistoa ja kiinteyttä, joka sai Puccinin ja Verdin aarioiden huippukohdat säteilemään suureen tyyliin. … Samaa ekspressiivistä voimaa sisältyi Bergmanin Rakastetulle-sarjan tulkintaan, joka tavoitti paikoitellen suorastaan ekstaattisia sävyjä.”

Suomen sosiaalidemokraatti -lehti julkaisi ensikonsertista arvion syyskuun 27. päivä kirjoittajana Jouko Kunnas. 
”Hän (Auvinen) vei meidät Straussin laulujenkin ääressä tyylikkääseen, elävään, hienopiirteiseen runonmaailmaan, niin että sellainenkin, joka ei sanottavammin viihdy mainitun musiikin parissa, tunsi olonsa kotoiseksi. Sitä paitsi, kun laulut tulkitaan niin tyylikkäästi, että skeptikkokin uskoo niiden kuuluvan säveltäjän edustavimpaan tuotantoon, esittäjä perii sievoisen pistemäärän.” 



”Miten kauan siitä jo on! Totta kai se on ollut ihanaa, että konsertti onnistui hyvin ja siellä oli kansaa. Ja sain vielä nuo valtavan hienot arvostelut. Onhan se ollut riemukasta,” Ritva muistelee uransa alkuaskelia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti